Koperpoets

Brass Ensemble

Queen of Brass (extended version)

Posted by in |

  • Date: Sat, Jun 01, 2019
  • Time: 20:30 - 22:30
  • Venue: Openluchttheater Valkenburg
  • Location: Plenkertstraat 51A 6301 GL Valkenburg aan de Geul LB
  • Purchase Tickets

Koperpoets speelt in het fantastische openlucht theater in Valkenburg haar show ‘Queen of Brass’ (extended version).

Queen of Brass

Bij deze titel wordt meteen gedacht aan de rockgroep Queen, maar  dan met koperblazers. Brass Ensemble Koperpoets neemt de titel echter wat ruimer en heeft aan een aantal componisten opdracht verstrekt om een zo breed mogelijke invulling te geven aan deze titel.

Het idee voor deze voorstelling werd geboren in het vliegtuig. De leden en regisseur van het ensemble waren onderweg terug van Shanghai naar Brussel, en in zo’n lange vlucht kun je de tijd goed gebruiken voor het opzetten van een nieuw thema. Dat werd ‘Queen of Brass’, waarin het ensemble alle facetten van ‘Queen’ probeert te vangen.

Dat beperkt zich niet tot de eerder genoemde rockgroep Queen, hoewel 18 (!) van hun bekendste nummers verwerkt zijn in de show, maar gaat dus veel verder. Zo heeft Steven Walker een speciaal arrangement gemaakt waarin naast wat thema’s van Queen ook Mozarts versie van Queen verwerkt is (‘Queen of the Night’). Ook Elizabeth II uit het Verenigd Koninkrijk wordt erin geëerd.
Daarbij eindigt het echter zeker niet. De koningin der bijen passeert de revue, gevolgd door een ode aan de koningin/prinses van het Schotse volk. Wie de prinses uitbeeld op het podium is altijd een verrassing. Het blijkt dat het thema Queen nog wat verder opgerekt kan worden, want tenslotte is een ‘drag-queen’ ook een queen!

Koperpoets zou  Koperpoets niet zijn, als er naast de muzikale invulling van het thema Queen niet ook een theatrale aspect wordt uitgewerkt. De muzikanten halen allerlei capriolen op podium uit om alle koninginnen te eren.

In de voorstelling speelt Brass Ensemble Koperpoets geen enkel standaard werk. Alle muziek is speciaal geschreven voor dit ensemble door o.a. Rob Balfoort, Steven Walker, Marcel Boom, Jo Heusschen en Roel van Wijk. De voorstelling is geregisseerd door Tamara Shelp.